Uw reis naar Turkije

Reizen naar Turkije kan op verschillende manieren; u kunt met de boot, met de auto of natuurlijk met het vliegtuig. Met de boot naar Turkije is vaak in de vorm van een cruise, welke meestal langs meerdere landen vaart. Belangrijk om te weten is dat u in het geval met de boot, niet altijd een visum voor Turkije nodig heeft. Wanneer u langer dan 72 uur verblijft in Turkije, heeft u wél een visum nodig, en bij een periode van korter dan 72 uur dus niet. De stad waar de boot aan haven ligt, mag u tevens niet verlaten. Wilt u de stad wel verlaten? Dan heeft u een visum nodig.

U kunt natuurlijk ook met de auto naar Turkije reizen, hoewel dit niet vaak voorkomt, kan het toch zo zijn dat u met de auto naar Turkije moet of wilt. Ook dan zult u in het bezit moeten zijn van een visum. Indien u met de auto reist, moet u ook in het bezit zijn van een geldig paspoort, een ID-kaart volstaat in dit geval niet. Uw e-visum dient u vervolgens bij de Turkse grens te tonen. Verder is het van belang om rekening te houden met tolwegen onderweg naar Turkije.

Vanuit Nederland gaan er onder andere vluchten naar Turkije vanaf Schiphol, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Groningen. Vliegen naar Turkije is dan ook veruit de meest gekozen optie, binnen drie uurtjes bent u namelijk al in bijvoorbeeld Istanbul, Izmir of Bodrum. Tegenwoordig is het heel makkelijk om via het internet een vliegticket naar Turkije te boeken. De prijzen van de vliegtickets zijn mede afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij en uw bestemming. Zo kunt u al vanaf € 60 een retourvlucht naar Istanbul boeken, terwijl naar Izmir vliegen vaak al tussen de € 150 en € 350 kost. Wanneer u een all-inclusive vakantie boekt, zit uw vliegreis er meestal bij in; u hoeft dan niet nog apart een vliegticket te kopen. Deze combi-deal is vaak ook nog eens het meest voordeligst. Voor het aanvragen van het visum, is het niet van belang of u nou enkel een ticket koopt of een all-inclusive vakantie heeft geboekt. Tevens maakt het ook niet uit met welke vliegtuigmaatschappij u vliegt, u heeft namelijk in alle gevallen hetzelfde visum nodig.

Voorbereid naar Turkije gaan

Turkije is zoals u wellicht weet, (nog) geen lid van de Europese Unie. Er gelden dan ook andere regels dan wanneer u bijvoorbeeld naar Duitsland of Frankrijk reist. Voordat u vertrekt, moet u goed controleren of uw identiteitskaart of paspoort nog 6 maanden geldig is wanneer u in Turkije aankomt. Deze geldigheidsperiode wordt echter vanaf januari 2015 verkort naar 60 dagen. Komt u er achter dat u niet aan deze geldigheidsperiode voldoet, dan kunt u in bepaalde omstandigheden een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie hieromtrent.

Goed om te weten is dat er voor Turkije géén inentingen verplicht zijn. Hoewel het aan te raden is om u te laten vaccineren voor DTP en Hepatitis A, maar dit is nogmaals niet verplicht.

Voor uw aankomst in Turkije, raden wij aan om voor de zekerheid contant geld op zak te hebben, voor in het geval van nood. In Turkije maken ze in principe gebruik van de Turkse Lira (YTL), maar  euro’s worden over het algemeen ook wel geaccepteerd.

De veiligheidssituatie in Turkije is de afgelopen maanden gewijzigd. Wilt u meer weten over de veiligheidssituatie, bezoek dan onze reisadvies Turkije pagina.

Heeft u nog vragen of opmerkingen, bel of mail ons gerust, of kijken even bij de veelgestelde vragen.