Turkije, veelzijdig vakantieland

Het uitzoeken van de jaarlijkse vakantie leidt in heel wat huishoudens elk jaar tot verhitte discussies. Waar gaan we dit jaar weer heen? De een wil zon zee en strand, de ander wil ook graag wat cultuur meepikken. Met een vakantie in Turkije is iedereen tevreden. Je geniet er namelijk van lekker weer, maar maakt er ook kennis met veel eeuwenoude bezienswaardigheden. Wat wil je nog meer?

Turkije, een land met vele gezichten

Turkije is een land met vele gezichten. Alleen al de geografische ligging van het land is speciaal; Turkije is namelijk verdeeld over twee werelddelen: Europa en Azië. Daardoor is ook de samenleving een mix van Arabische cultuur en Westerse invloeden. Alleen dat al maakt Turkije een unieke vakantiebestemming. Nederlanders gaan graag naar Turkije voor zon, zee en strand. Maar het land heeft ook vele prachtige bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

 

Efeze

visumvoorturkije
De stad Efeze wordt ook wel ‘Het grootste openluchtmuseum van het Romeinse Rijk’ genoemd. En dat is niet voor niets. Het is de grootste archeologische vindplaats van Turkije. Efeze ligt helemaal in het westen van Anatolië, het Aziatische deel van Turkije. Efeze was in de oudheid een belangrijke handelsstad, doordat het strategisch aan de Egeïsche zee lag. Het was een enorme stad, en nog geen twintig procent is daarvan opgegraven. Toch krijg je door de ruïnes wel een goed beeld van het stadsleven in de Romeinse tijd. Zo kun je resten van tempels en baden bewonderen, evenals het oude waterleidingsysteem. De belangrijkste bezienswaardigheden in Efeze zijn de tempel van Artemis, de bibliotheek van Celsus en het theater van Efeze. De tempel van Artemis was een van de zeven klassieke wereldwonderen. Helaas is er weinig meer over van dit prachtige bouwwerk; het werd in 263 na Christus compleet verwoest. De bibliotheek van Celsus is wel voor een deel gerestaureerd.

 

Istanbul

visumvoorturkije2
Wie op vakantie gaat naar Turkije, kan eigenlijk niet om Istanbul heen. Istanbul is niet alleen bijzonder omdat het als enige stad ter wereld verdeeld is over twee continenten, waarbij de zeestraat de Bosporus als scheidingslijn dient. Deze bruisende metropool heeft ook een rijke cultuur en herbergt vele eeuwenoude monumenten. Vroeger heette Istanbul Constantinopel, dit was in de middeleeuwen de grootste en rijkste stad van Europa. In Istanbul vind je geweldige monumenten, prachtige moskeeën, gezellige straatjes en een mystieke sfeer. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan de historische wijk Sultanahmet. Daar liggen onder andere het Hippodroom van Byzantium, de Blauwe Moskee en de Aya Sofia.

 

Aya Sofia
evisumturkije

De Aya Sofia is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul. Dit prachtige bouwwerk werd 1500 jaar geleden gebouwd als kathedraal voor de christelijk-orthodoxe kerk. Het was eeuwenlang de grootste kathedraal ter wereld en het eerste voorbeeld van Byzantijnse architectuur. De naam Aya Sofia kreeg het bouwwerk pas in de vijftiende eeuw na de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk. Toen werd de kerk een moskee. De Turkse leider Atatürk maakte de moskee in 1934 tot een openbaar gebouw. De fantastische oude muurschilderingen en mozaïeken, die eeuwenlang bedekt waren door een witte pleisterlaag, zijn sindsdien weer te bezichtigen. De Aya Sofia is tegenwoordig een museum.

 

De Blauwe Moskee
visumturkije2

Tegenover de Aya Sofia ligt nog een culturele schat die je als toerist in Istanbul niet mag missen: de Blauwe Moskee. Deze moskee, waarvan de officiële naam Sultan Ahmet Moskee is, domineert de skyline van Istanbul met haar imposante koepels en zes minaretten. De naam Blauwe Moskee heeft dit bouwwerk te danken aan de vele blauwe tegels die de moskee sieren aan de buitenkant. Deze tegels zijn afkomstig uit het stadje Iznik. De moskee werd aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van Sultan Ahmet 1. Het moest een moskee worden die groter en mooier was dan de Aya Sofia. De binnenkant van het gebouw is gedecoreerd met 20.000 handgeschilderde tegeltjes in de kleuren roodbruin, blauw en groen.

 

Sprookjesachtig Cappadocië
visumturkije3

De grootste toeristische attractie van Turkije is te vinden zo’n 300 kilometer ten zuidoosten van Ankara, bij de vulkanen Erciyes Dag en Hasan Dag. Hier ligt het sprookjesachtige gebied Cappadocië, bijzonder om zijn rotsen in de vorm van puntmutsen en de zogenaamde feeënschoorstenen. Samen met de schuilkerkjes en ondergrondse steden trekken zij elk jaar duizenden bezoekers. Het landschap van Cappadocië is ontstaan door vulkaanuitbarstingen die zo’n acht miljoen jaar geleden begonnen. Doordat vele lagen as, modder, lava en puin werden afgezet, ontstond een plateau van zo’n 300 meter hoog. Door alle druk veranderde de lava langzaam in tufsteen, een zachte steensoort. Door erosie ontstond vervolgens het landschap in de vormen en kleuren die het nu heeft.

 

Kloostercomplex in de rotsen
34041013_s

Cappadocië kent een rijke geologische geschiedenis, maar vertoont ook de sporen van duizenden jaren bewoning. Een van de grote trekkers in het gebied is het openluchtmuseum in Göreme. Hier is tussen de negende en de elfde eeuw een groot kloostercomplex uitgehakt in de rotsen. Je kunt er vele kerkjes bezoeken, zoals de Tokali Kilise (Kerk met de Gesp) en de Elmali Kilise (Kerk met de Appel). De Karanlik Kilise (Donkere Kerk) is de hoofdkerk van het kloostercomplex. In de kerkjes is, naast mooie fresco’s, zuilengalerijen en koepels, veel Byzantijnse bouwkunst te bewonderen. Sinds 1985 staat het gebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Visum Turkije verplicht

Iedereen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit die op vakantie gaat naar Turkije, heeft een visum nodig. Wilt u deze mooie plekken in Turkije bezoeken? Vraag nu uw visum voor Turkije aan.