Informatie over Turkije

Turkije is niet alleen een prachtig vakantieland voor mensen die op zoek zijn naar steden waar het bruist of stranden, ook voor mensen die van natuurpracht houden is dit land zeker het bezoeken waard. Het landschap is divers met bosrijke gebieden, maar er zijn ook veel heuvels en bergen en je komt er bolgewassen tegen. Alle bolgewassen die wij in Nederland kennen komen oorspronkelijk uit Turkije. In het land kunt u circa tienduizend bloem- en plantsoorten tegenkomen.

Taal & Cultuur

De officiële taal in Turkije is Turks. Deze taal wordt door ongeveer ruim 90% van de bevolking gesproken.
Naast het Turks, is in het oosten van Turkije de Koerdische taal ook gebruikelijk. Het Koerdisch is daarentegen geen officiële taal in Turkije, ondanks dat de taal veel wordt gesproken. Turkije is bovendien een land met een rijke cultuur. De Turkse cultuur kent dan ook verschillende kanten. In de steden zoals Izmir, Istanbul, Ankara, Alanya en Antalya kennen ze doorgaans een meer westerse cultuur. Terwijl het oosten van Turkije gezien wordt als een meer conservatiever deel van het land. In het oosten van Turkije wordt het bijvoorbeeld absoluut niet gewaardeerd wanneer u schaars gekleed bent. Tijdens uw bezoek aan Turkije is het dan ook raadzaam om hier rekening mee te houden. Verder is het in Turkije eveneens gebruikelijk dat bij het begroeten, ook mannen elkaar twee kussen geven.

Eetcultuur

De Turkse keuken is zeer divers te noemen. Het is immers ook een groot land en dit betekent ook dat er een grote diversiteit aan voedsel is. De rijke geschiedenis heeft natuurlijk ook bijgedragen aan de hedendaagse eetcultuur. Zo hadden de sultans eeuwenlang de beste koks en de gerechten die door de koks werden bereid, werden ook overgenomen door de Turken zelf. Bovendien was Turkije de verbinding tussen Azië en de Mediterrane landen. Dit leverde ook een verscheidenheid aan producten op.

Bij het bereiden van gerechten vindt men het vooral belangrijk dat er veel verse producten worden gebruikt. Bij het bereiden van gerechten wordt veel gebruik gemaakt van rozijnen, tomaten, ui en yoghurt. Dit zijn ingrediënten die het eten op smaak brengen. Turken houden als het om gerechten gaat vooral van mezze. Dit zijn kleine (voor)gerechten. Pilav is hiernaast een veel gegeten hoofdgerecht. Turks fruit en baklava zijn bij veel mensen bekend en dit zijn dan ook lekkere zoetigheden. Turkse koffie wordt hiernaast veel gedronken, alsmede thee. Raki is een populaire drank en is vergelijkbaar met de Griekse Ouzu.

Turken eten drie keer per dag een maaltijd. Zowel het ontbijt als de lunch zijn relatief eenvoudig. Veel mensen dienen immers tijdens hun werk te lunchen. Het avondeten is vaak uitgebreid en vooral als er gasten zijn wordt er veel tijd gestoken in het bereiden van het eten. Natuurlijk geven feestelijke gelegenheden aanleiding om veel tijd te besteden aan het bereiden van overheerlijke gerechten.

Religie

Veel mensen denken dat Turkije een Islamitisch land is, terwijl Turkije in feite een seculiere staat is. Dit houdt in dat er een strikt onderscheid wordt gemaakt tussen de Staat en godsdienst. Desondanks deze strikte scheiding, is een deel van de Turkse bevolking overwegend Islamitisch. Het overige deel van de bevolking is atheïst, christelijk of joods. Wanneer u in Turkije bent, zult u dan waarschijnlijk ook veel moskeeën tegenkomen. Er zijn in Turkije tevens ook kerken te vinden.  In Turkije zijn onder andere Katholieke, Orthodoxe en Hervormde/Gereformeerde kerken te vinden. Bent u van plan om een kerkdienst bij te wonen, dan kunt u een geschikte kerk vinden op de lijst kerken in Turkije.

Geld

In Turkije wordt niet de euro maar de Turkse lira (TL) als betaalmiddel gebruikt. Hoewel het in populaire Turkse badplaatsen wel mogelijk is om met euro’s te betalen. Toch raden wij u aan om met Turkse lira’s te betalen, aangezien u dan vaak de meest gunstigste koers krijgt. 1 euro is ongeveer 2,50 TL, afhankelijk van de koers natuurlijk. Wij raden u eveneens aan om bij aankomst in Turkije contante euro’s bij u te hebben voor ingeval van nood. Verder is het beter dat u Turkse lira’s in Turkije pint en niet in Nederland, om extra kosten te voorkomen.

Economisch gaat het Turkije overigens voor de wind. Het had binnen Europa de laatste jaren ook één van de snelst groeiende economieën. Het consumentenvertrouwen in Turkije is dan ook positief. Ook het aantal werklozen daalt al jaren, waarbij onder meer het toerisme voor bepaalde streken een belangrijke bron van inkomsten is. Zaken doen met Turkije is dan ook zeker aanbevelenswaardig.

Verkeer & Vervoer

Het reizen in Turkije kan via verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld met de bus, de taxi, het vliegtuig of de trein. Wilt u liever niet afhankelijk zijn, dan kunt u ook een auto huren. Indien u een auto huurt, is het goed om te weten dat uw Nederlandse of Belgische rijbewijs in Turkije geldig is. U kunt een Internationaal rijbewijs aanvragen, maar dit is niet noodzakelijk. De maximumsnelheden in Turkije zijn 50 km/u voor binnen de bebouwde kom, 90 km/u voor buiten de bebouwde kom en 120 km/u op de snelweg. Verder is het goed om te weten dat er in Turkije tolwegen zijn, informeer hierover goed bij het bedrijf waar u een auto huurt.

Bezienswaardigheden

Turkije telt talloze bezienswaardigheden. Steden als Istanbul, Bodrum en Ankara zijn op zichzelf al bezienswaardigheden. Istanbul is bijvoorbeeld de enige stad dat is verdeeld in twee continenten, het westelijke deel van de stad is Europees en het oostelijke deel Aziatisch. Tussen de twee delen in ziet u de Bosporus. Dit is een zeestraat met veel scheepvaart. Het eerder genoemde Bodrum is een bestemming waar veel toeristen komen. Ook in Bodrum en omgeving zijn veel bezienswaardigheden te aanschouwen. Hierbij valt te denken aan de Petrusburcht. De hoofdstad Ankara is wellicht niet de eerste bestemming waar je aan denkt, maar het is nog altijd een stad met historie.

Een populaire trekpleister is Efeze. Dit is een ruïnestad, met gebouwen van duizenden jaren oud. Enkele bekende ruïnes zijn: Tempel van Artemis, bibliotheek van Celsus en de poort van Mazaeus, Odeon van Efeze, tombe van Apostel Johannes, Herculespoort, tempel van Hadrianus en Mithridates. Voorts zijn de Rotsformaties van Cappadocië het bezichtigen waard. Deze rotsen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan en komen uit de nabij gelegen vulkaan. Waarschijnlijk dat er nog veel meer dergelijke rotsen zijn te vinden, omdat slechts een klein percentage is opgegraven.
In Turkije kun je ook een ‘bevroren’ waterval bekijken. Echt bevroren is de waterval, bekent onder de naam Pamukkale, overigens niet, want de waterval is circa 30 tot 35 graden. Door veel kalk is het water wit van kleur en hierdoor lijkt het water bevroren. Zeker een aanrader om te bekijken als u in de buurt bent!