Klimaat in Turkije

Het weer; waarschijnlijk een van de redenen waarom u Turkije bezoekt. Het is interessant om te weten dat Turkije niet alleen zon, zee en strand is. Het klimaat in Turkije verschilt namelijk van plaats tot plaats en van seizoen tot seizoen. Zo heeft Turkije bijvoorbeeld drie verschillende klimaatzones. Langs de kust is er sprake van een zeeklimaat met zachte winters, warme zomers en nauwelijks neerslag in de zomermaanden. Het oosten van Turkije heeft een landklimaat, eveneens met neerslag in alle seizoenen. Het middendeel van Turkije heeft een steppeklimaat met minder neerslag. De winters kunnen aardig koud zijn en de zomers zijn doorgaans warm.

Zomer in Turkije

De meeste reizigers uit Nederland en België, komen natuurlijk voor het warme weer tijdens de zomermaanden. Met name langs de zuidkust is het in de maanden juni, juli, augustus en september behoorlijk warm. De temperaturen schommelen tussen de 20 en 35 graden. Langs de zuidoostkust kan het bovendien wel tot 40 graden worden. Langs de Turkse westkust, wordt het doorgaans niet zo heet als 40 graden, maar blijft het alsnog erg warm. Het fijne aan de Turkse westkust is dat het s’avonds afkoelt en een zacht windje staat. U heeft dan soms zelfs een trui nodig.

Herfst in Turkije

Voor vele mensen blijft de herfst ook een populair seizoen, vooral tijdens de herfstvakantie (in oktober), gaan nog heel veel mensen naar Turkije. Aantrekkelijke badplaatsen in de herfstperiode zijn Alanya en Antalya. Zoals eerder vermeld, is het langs de zuidoostkust vaak warmer dan de noordkust of westkust, daarom blijven de temperaturen in Alanya en Antalya tijdens de herfst ook zeer aangenaam. De kans op neerslag in de herfst neemt echter wel toe, maar de gemiddelde temperaturen zitten nog steeds tussen de 20 en 25 graden.

Winter in Turkije

Winter in Turkije? Bestaat dat dan; denken sommige mensen. Absoluut. Turkije wordt onder veel wintersporters steeds populairder. In het centrale en oostelijke gedeelte van Turkije, kan het in de winter zeer koud worden. De gemiddelde temperatuur in Turkije is dan 17 graden, hoewel het op veel plaatsen in Turkije niet eens boven het vriespunt komt. De plaats Erzurum, staat bekend als een van de grotere wintersportgebieden in Turkije. Erzurum is één van de hoogst gelegen en koudste plaatsen in Turkije. De berg Palandöken is bijvoorbeeld een populair skigebied. De berg is 3185 meter hoog en er ligt ongeveer 150 dagen per jaar sneeuw. Tussen 10 december en 10 mei, is de beste periode om te skiën in Turkije.

Lente in Turkije

De lente in Turkije is eigenlijk goed vergelijkbaar met de herfst. Er is dan wederom iets meer kans op neerslag en hebben de temperaturen zeker nog niet het hoogtepunt bereikt. In de meivakantie wordt vaak een stedentrip naar Istanbul gepland, maar ook de badplaatsen worden dan al goed bezocht.